Heerlijk vinden wij het: de decembermaand. De laatste maand van het jaar sluiten we af met veel spektakel, vooral op de laatste dag: vuurpijlen, harde knallers, gekleurde fonteinen. Gezellig voor ons, maar jouw hond denkt hier wellicht anders over. Veel honden zijn bang voor vuurwerk, zowel de geluiden als de geur en de lichtflitsen. Waar let je als hondenbaasje op en wat kun je doen om je hond over de angst voor vuurwerk heen te helpen?
Waar komt die angst bij honden voor vuurwerk vandaan?
Of je hond bang is voor vuurwerk, wordt door verschillende factoren bepaald. Zo heeft het temperament – dat genetisch bepaald is – een grote invloed, maar ook nare ervaringen als pup bepalen of je hond angst voor vuurwerk ontwikkelt. Een hond die van nature schuw en verlegen is én als pup is opgeschrikt door een harde knal tijdens een wandeling op 31 december, zal een sneller bang zijn dan een temperamentvolle hond die van kleins af probleemloos door oud & nieuw is gegaan.
Signalen dat jouw hond bang is voor vuurwerk
Honden laten op diverse manieren zien dat ze bang zijn – wat die aanleiding ook is. Als op oudejaarsdag dus begonnen wordt met het afsteken van vuurwerk en je hond is bang voor vuurwerk, zal je zien dat je hond een of meerdere van deze typische stresskenmerken vertoont:
- Ze leggen de oren plat of opzij en nemen een heel lage houding aan;
- willen niet eten;
- worden soms agressief;
- hijgen, ondanks dat ze het niet warm hebben;
- gapen, ondanks dat ze niet moe zijn;
- likken overdreven hun lippen af (tongelen);
- zijn extreem alert, nerveus en onrustig;
- verstoppen zich of lopen weg.
Het liefst wil je deze stress als baasje wegnemen. Goed nieuws: dat kan, mits je op tijd begint en de hond de juiste aandacht krijgt.
Wat kun jij doen om honden voor te bereiden op vuurwerk?
- Vuurwerktraining: laat je hond langzaamaan wennen aan de geluiden van vuurwerk. Desentiseren heet dat, oftewel ‘ongevoelig maken’. Je kunt onder andere op YouTube diverse uitgebreide geluidsfragmenten vinden die hierbij helpen. Let op: doe dit niet in groepsverband, maar individueel.
- Zorg dat jij als baasje er voor je hond bent: negeer de angst niet, maar geef het ook niet te veel aandacht. Jij bent een veilige haven voor je hond, dus laat ‘m lekker tegen je aanliggen, zonder overdreven te troosten.
- Zorg voor een veilige plek die zo geluidsdicht mogelijk is: het maakt niet uit waar die plek is – de mand, bench, bed of wat dan ook – als je hond zich er maar veilig voelt. Leg er een vertrouwde deken of trui van jouzelf bij voor de geur. Dat voelt ‘eigen’ voor je hond.
- Help je hond ontspannen: je kunt al enkele maanden van tevoren beginnen met het toepassen van ontspanningstechnieken. Kijk bijvoorbeeld op kynomassage voor handige tips.
- Breng jezelf tot rust: realiseer je goed dat wanneer jij rustig bent, je hond dat ook wordt. Je kunt letterlijk met je hond ter ontspanning gaan liggen, zodat jouw hartslag daalt.
- Creëer positieve associaties: rustgevende muziek als jij niet thuis bent (wat saai is voor je hond) leert jouw hond dat deze muziek gepaard gaat met saaiheid. De kans is groter dat ze dan door de muziek gaan slapen.
- Medicijnen: we zijn hier geen voorstander van, maar een rustgevend middel zou op de dag zelf kunnen helpen. Uiteraard zijn er ook natuurlijke middelen als bachbloesems, waarmee je enkele weken van tevoren al dient te starten.
Wat je ook kiest, overleg dit met je dierenarts, maar geef nooit en te nimmer Vetranquil: dit is een spierverslapper, maar ondanks zijn passieve toestand, blijft je hond net zo bang.
Als je weet dat jouw hond bang is voor vuurwerk, kijk dan wat je dit jaar met de jaarwisseling kunt doen om de angst te verminderen. Zorg sowieso dat jij thuis bent om een veilig gevoel te geven. Plan bovendien voor volgend jaar in dat jouw hond structureel van zijn angst afkomt door al in oktober te beginnen met het desentiseren. Zo maak je jouw hond in de toekomst angstvrij en onafhankelijker van jouw aanwezigheid.
Alvast veel succes en geniet samen van de jaarwisseling!