Een hoestende hond klinkt eigenlijk bijna hetzelfde als een hoestend mens. Je herkent het dus ook snel. Wist je dat hoesten een veelvoorkomende klacht is bij honden? Als dit af en toe is, kan het hoesten niet zoveel kwaad. Maar hoest je hond meerdere keren per week of zelfs dagelijks, dan is het zeker verstandig om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Maar hoe herken je hoesten bij je hond? Wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen?

Hoesten bij de hond, wat is het?

Het is belangrijk om onderscheid te maken of er sprake is van hoesten of dat het iets anders is dat op hoesten lijkt. Denk bijvoorbeeld aan braakneigingen, kokhalzen of ‘reverse sneezing’. Dit soort klachten worden regelmatig door elkaar gehaald. 

We maken onderscheid tussen honden die acuut hoesten, dus waarbij de hoestklachten nog maar sinds kort spelen en honden die al langere tijd hoesten.

De oorzaken van hoesten bij honden

Je hond kan om verschillende redenen gaan hoesten. Wij zetten de belangrijkste oorzaken voor je uiteen:

Acuut hoestende hond

  •         Kennelhoest is de meest voorkomende oorzaak van acuut hoesten bij je hond. Honden met kennelhoest zijn verder meestal niet ziek, ze zijn vrolijk en eten goed. Een kennelhoest is te herkennen aan waterige ogen en/of een snotneus. Je hond kan ook wit slijm ophoesten.
  •         Je hond heeft iets in de keel zitten. Dit kan van alles zijn, zoals een botje. Honden die iets in de keel hebben zitten, kokhalzen vaak ook heftig. Deze oorzaak komt maar weinig voor.
  •         Een longontsteking kan ontstaan vanuit een acute voorste luchtweginfectie of na een verslikking. Bij een longontsteking is je hond ook ziek. Dus niet alleen hoesten, maar ook minder eetlust en ademhalingsproblemen.
  •         Zeldzame oorzaken van het hoesten bij je hond zijn longwormen en hartwormen. Long- en hartwormen kunnen ook ten grondslag liggen aan chronische hoestklachten.

Chronisch hoestende hond

  •         Honden met een hartprobleem kunnen in hartfalen gaan. Bij hartfalen ontstaat er meestal vocht in de longen. Honden met vocht in de longen kunnen hoesten, gaan moeizamer ademen en krijgen een versnelde ademhaling.
  •         Een afgeplatte luchtpijp is een probleem wat voornamelijk bij de kleine hondenrassen voorkomt. De wanden van de luchtpijp komen tegen elkaar aan. Hierdoor kunnen honden mild tot ernstig gaan hoesten en soms ademhalingsproblemen krijgen.
  •         Bij chronische bronchitis is er sprake van een ontsteking in de kleinere luchtwegvertakkingen. De oorzaak kan een allergie zijn, maar is meestal niet te achterhalen. Honden met chronische bronchitis kunnen het beste behandeld worden met inhalatiemedicatie.
  •         Een longtumor komt minder vaak voor. Meestal zijn dit uitzaaiingen van tumoren elders in het lichaam naar de longen. Andere klachten die hierbij horen zijn afvallen en een slechte eetlust.

Een hoestende hond, wat kan ik doen?

Zoals je hierboven las, kunnen er verschillende oorzaken zijn voor het hoesten van je hond. De meest voorkomende oorzaak van acuut hoesten is de kennelhoest. Milde gevallen van kennelhoest verdwijnen meestal vanzelf, ernstigere gevallen moeten behandeld worden.

Wil je weten wat de oorzaak van het hoesten is? Maak dan een afspraak bij de dierenarts. Een tip is om je hoestende hond te filmen, zodat de dierenarts hieruit al het één en ander kan opmaken. Zelf kan je, jammer genoeg, weinig doen voor je hoestende hond.

Therapie bij hoesten

De juiste therapie bij een hoestende hond is afhankelijk van de oorzaak. Het is van belang om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Meestal kan de oorzaak van het hoesten van je hond goed aangepakt worden. Afhankelijk van de oorzaak kan dit zorgen voor een vermindering van de klachten of een volledige genezing.

Wil je weten waar het hoesten van je hond vandaan komt? Wij van Dierenpension Tussenwijck hebben een samenwerking met Stad & Land dierenkliniek. Zij kunnen je voorzien van een passend advies.

Op zoek naar opvang voor je hond?

Maak een reservering

0

Zoeken...