Rabiës vaccinatie voor je hond

Wat is een rabiës vaccinatie voor je hond en waarom is het zo belangrijk?

De rabiës vaccinatie voor honden is bedoeld om weerstand op te bouwen tegen hondsdolheid, zonder echt ziek te worden. Als pup krijgt een hond via de moedermelk afweerstoffen tegen ziekten binnen. Na 9 tot 15 weken verdwijnt deze weerstand en moet het afweersysteem van de pup zelf aan de slag. Vaccinaties helpen honden om deze weerstand op te bouwen en te behouden, waaronder de rabiës vaccinatie.

Wat is rabiës?

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Hondsdolheid kan via een beet of lik van een geïnfecteerde hond worden overgedragen op mensen. Gelukkig komen in Nederland infecties met deze ziekte bijna nooit voor, omdat rabiës in ons land alleen bij vleermuizen voorkomt en rabiës voornamelijk in het buitenland opgelopen wordt.

In Nederland worden honden niet standaard gevaccineerd tegen rabiës. De rabiës vaccinatie maakt dus ook geen onderdeel uit van de jaarlijkse vaccinaties die je hond krijgt. Je hond krijgt deze rabiës vaccinatie pas wanneer je met je hond naar het buitenland gaat. Er bestaan trouwens verschillende soorten rabiës vaccinaties, met elk een verschillende geldigheidsduur. 

Rabiës vaccinatie van je hond verplicht?

Wanneer je van plan bent om je hond mee te nemen naar het buitenland, bijvoorbeeld op vakantie, ben je zelfs verplicht om een rabiës vaccinatie voor je hond te halen. Ook wanneer je een hond vanuit het buitenland wil meenemen naar Nederland, is deze vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht.

  •         De rabiës vaccinatie mag vanaf een leeftijd van 12 weken aan een hond gegeven worden
  •         Drie weken later mag de hond geïmporteerd worden of meegenomen worden naar het buitenland.

Een hond moet dus minimaal 15 weken oud zijn, voordat deze de grens over mag.

Symptomen na de rabiës vaccinatie van je hond

De rabiës vaccinatie kan, doordat een klein deel van het rabiës virus wordt ingespoten, symptomen veroorzaken die bij de ziekte hondsdolheid horen. 

Wij zetten de meest voorkomende symptomen voor je op een rijtje:

  •         De meest voorkomende is gedragsverandering. Denk bijvoorbeeld aan een korter lontje, overactief gedrag, angstiger gedrag of bang om alleen te zijn.
  •         Het eten van ongepaste dingen als stenen, hout of ontlasting.
  •         Vernielzucht zoals bedden verscheuren, meubels vernielen of het bijten op zichzelf (eigen staart of poten).

De ene hond zal geen van bovenstaande symptomen vertonen, terwijl de ander juist een blijvende gedragsverandering laat zien. Hoe je hond reageert op de rabiës vaccinatie is afhankelijk van de hond. 

Zorg ervoor dat je hond in ieder geval niet te vaak gevaccineerd wordt tegen rabiës, alleen indien het echt nodig is en je dus naar het buitenland gaat. Kies altijd voor een merk dat drie jaar geldig is en laat de vaccinatie niet zetten in combinatie met andere vaccinaties, aangezien de rabiës vaccinatie zeer belastend is voor het immuunsysteem van je hond. 

Rabiës vaccinatie bij Dierenpension Tussenwijck

Voor een rabiës vaccinatie voor je hond hoef je niet per se naar de dierenarts. Hiervoor kun je ook elke eerste woensdag van de maand vanaf 13.00 uur bij Dierenpension Tussenwijck terecht. De rabiës vaccinatie is niet verplicht in ons pension maar deze vaccinatie kan je wel bij ons halen voor als je bijv. naar het buitenland gaat waar het wel verplicht is. 

Wil je meer weten over de rabiës vaccinatie voor je hond? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag. 

Op zoek naar opvang voor je hond?

Maak een reservering

0

Zoeken...